در حالت طبیعی جفت به هنگام زایمان از دیواره رحم جدا می شود. اگر جفت به صورت زودهنگام از دیواره رحم جدا شود به آن دکولمان جفت یا جدا شدگی زودهنگام جفت گفته می شود. دکولمان جفت معمولا در سه ماهه ی سوم بارداری رخ میدهد. از آن جایی که جفت در نقل و انتقال اکسیژن و موادغذایی به جنین نقش مهمی برعهده دارد، از این رو دکولمان جفت برای جنین بسیار خطرناک است.
عوامل خطر
1. فشار خون بالا (شایعترین علت) 2. سابقه جدا شدگی زودهنگام جفت در بارداری های قبلی 3. پارگی پیش از موعد پرده های جنینی و زایمان زودرس 4. سابقه عفونت در بارداری 5. بارداری چندقلویی 6. استعمال دخانیات و مواد مخدری همچون کوکائین 7. افزایش سن 8. افزایش تعداد زایمان ها 9. اختلالات انعقادی 10. فیبروم های رحمی 11. ضربه شدید شکمی (مانند ضربه به شکم در تصادفات رانندگی )
جدا شدن زودهنگام جفت با چه علایمی همراه است؟
نشانه ها و علایم جداشدن زودهنگام جفت می توانند بسیار متفاوت باشند. زنان مبتلا به جداشدن در اغلب موارد به طور ناگهانی دچار درد کمر و شکم، انقباض های پی در پی، زودهنگام جفت . حساسیت رحم و خون ریزی واژینال می شوند. در موارد دکولمان مخفی، جفت به صورت زودهنگام از دیواره رحم جدا می شود و مادر باردار، خون ریزی واژینال ندارد، در این حالت به دلیل عدم تخمین صحیح حجم خون از دست رفته خطر عوارض مادری و جنینی افزایش می یابد.
روشهای تشخیصی
1. تظاهرات بالینی (خون ریزی واژینال، انقباض و درد رحمی، درد شکم و کمر و اختلالات ضربان قلب جنین ) 2. سونوگرافی
تدابیر درمانی
درمان زنان مبتلا به جداشدگی زودهنگام جفت به طور عمده بر اساس وضعیت بالینی، میزان خون ریزی و سن بارداری متفاوت است.
1. اگر سن بارداری کامل شده باشد و مادر باردار در زمان نزدیک به زایمان خود به سر می برد انجام زایمان به روش سزارین توصیه می شود.
2. اگر سن بارداری هنوز کامل نشده و مادر باردار با زمان زایمان خود فاصله زیادی داشته باشد، در صورتی که وضعیت بالینی مادر و جنین با ثبات به نظر برسد آنگاه باید مادر باردار در، بیمارستان بستری شود تا مراقبتهای دقیقی همچون کنترل علایم حیاتی، معاینه شکم، بررسی انقباضات رحمی، بررسی خونریزی واژینال، انجام سونوگرافی، پایش ضربان قلب جنین، انجام آزمایش خون، رزرو خون و فاکتورهای انعقادی انجام شود.
3. در صورت وجود خونریزی شدید گروه پزشکی باید بیمار را برای وضع حمل فوری آماده کنند. علاوه بر متخصص زنان، متخصصین بیهوشی و نوزادان نیز باید بلافاصله در جریان وضعیت بیمار قرار بگیرند.
در صورتی که RH خون مادر منفی باشد، تجویز آمپول روگام ضروری است.
خطرات دکولمان جفت برای مادر
1. خون ریزی شدید و شوک (در مواردی که دکولمان جفت از نوع مخفی است ممکن است خون ریزی آشکار و شدید وجود نداشته باشد و مادر باردار ناگهان دچار شوک شود) 2. اختلالات انعقادی 3. نارسایی حاد کلیه 4. نارسایی هیپوفیز 5. مرگ مادر
خطرات دکولمان جفت برای جنین
1. پیامدهای جنینی و نوزادی تحت تاثیر سن بارداری است 2. زایمان زودرس و محدودیت رشد جنین از مشکلات همراه با دکولمان جفت هستند 3. خون ریزی داخل مغزی و فلج مغزی در نوزادان 4. مرگ جنینی
آیا راهی برای پیشگیری از دکولمان جفت وجود دارد؟
1. از استعمال دخانیات و مصرف مواد مخدری همچون کوکائین بپرهیزید 2. در صورت ابتلا به فشار خون بالا حتما طبق نظر پزشک، از داروهای کاهنده فشار خون استفاده کنید. 3. در صورت سابقه دکولمان جفت، به دلیل خطر عود، حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا اقدامات مراقبتی زودتر برای شما در نظر گرفته شود. 4. به هنگام رانندگی حتما از کمربند ایمنی استفاده کنید.